Wednesday, February 17, 2010

::Alahai Ibu::

Raya Cina yang pertame, aku gi ke rumah member aku. Dia keje kat KL sebagai Setiausaha. So jarang2 la dapat aku jumpe die.. Aku jenguk die skali ngan mak die yang aku panggil Ibu.
Sepanjang aku duk umah die, Ibu xhabis2 tanye bile kitaorang nak kawen. Aku rase kitaorg mude lagi. Tapi maybe sebab kawan2 aku yang lain kebanyakan dah kawen (kawen mude), Ibu pon beranggapan aku dan anak die (Farhana) pon patut kawen. Besala, orang tue. Mesti risau anak xkawen lagi. Tapi ade satu part yang aku xbley tahan nak gelak.. Kat bawah sdkit sebanyak perbualan antara kitaorg (yg dah dialih slang ke slang stendet).

Ibu : Kamu ni bile lagi nak kawen? Anak org lain sume da kawen.. Kawan2 skolah kamu pon ramai da kawen..
Farhana : Ala bu, org mude lagi la.. Baru 23..
Ibu : Kwn2 kamu umo 23 ramai da kawen.. tu ha si Ida ngan si Wati da beranak pinak.
Farhana : Result dorang xbez, mmg la kawen cepat..
Ibu : Pandaila kamu. Kamu plak Farah, bile nak kawen?
Aku : Erkk...Sy mude lagi Bu, 23 pon lom masuk lagi..
Ibu : Huh, samela prangai ngan si Na ni.. Kawen la awl2.. Time mude ni la senang. Nak beranak pon senang lagi. boleh la buat anak ramai sket. Ni tak.. Baru sorang due da tak nak anak.. Bile Laki cari lain marah!
Farhana : Ala Bu, tu kan rezeki Tuhan. Die nak kasi, adela.. Die tak nak kasi, nak buat camne.
Ibu : Kamu due ni kawen la.. Farah pon Ibu da anggap macam anak sendiri (terharu aku). Bile kamu berdue kawen, cepatla Ibu dapat cucu. Kamu berdue ni dah ade calon ke belum?
Aku dan Farhana : Ngeleng 2-3x
Ibu : Ish.. Pelik sangat la kalau xder. Kamu nak tipu Ibu kan?
Farhana : tak Bu..Betol. Nak cari calon buat Laki ni bukan senang Bu. Kene pilih betol2.. Lagipon belum ade berkenan la.
Ibu : Kan ramai kawan kamu. Tak kan xade berkenan?
Farhana : Tu kawan Bu.. Lain..
Ibu : ABIH TU, KAMU TAK CUBE CARI DALAM INTERNET?? KAN SEKARANG MUSIM ORANG BERCINTA IKUT INTERNET? BUKAK AJE INTERNET TU.


*Part nih memang aku rase nak guling jer gelak.. Memang terlebih advance la Ibu aku nih.. Dialog seterusnya aku da tak dengar da..Sbuk nak kaber gelak..HAHAHAHAHA

Kendian aku mula merasakan...Da tue ke aku ni? Belum lagi (ngeleng bape kali) Masih mude remaje..Betol kan?? (Mate kelip2 arapkan jawapan)

3 comments:

todt.. said...

x tua fara tpnyer dh ckp teror dah..beh2 plan y aku soh ko jlnkan tuh ko wat x...hmmm xkann??!!! ish3(smbl geleng2 kpl) hahaha

Ribut said...

ceh....ha3...
da jdk tunang org da..
dalam taun nih gak nak kawen..
melepas la..
ha3...

Anonymous said...

haha...kawen cepat2 fara..nnti leh raser mkn nasi minyak awk...-mai-ex kppk pks-